Форуми

Всичко за твоя GSM | GSMzoneBG.com :: Форуми :: Всичко за телефоните - Android :: Android - OS
<< Предишна тема | Следваща тема >>
Ръководство за тези, които за пръв път са сблъскват с Android OS   
Редактори:GSMzoneBG, Admin, xari, acmilan1899
Автор Отговор
xari
вт ное 23 2010, 11:51
Offline
съобщения: 162Ръководство за тези, които за пръв път са сблъскват с Android OS

Това ръководство е насочено към хората, които за пръв път се сблъскват с Android OS, с цел да внесе яснота за това как се извършват основни операции като инсталиране на програми, задаване на рингтон, деинсталиране на програми, спиране на мобилния интернет, следене на трафика на мобилния интернет и други.

Забележка: Това ръководство спрямо HTC телефоните и затова е възможно да има някои разлики в имената на споменатите приложения и и последователността в менютата при модели на другите производители, но като цяло всички указания в ръководството са универсални за Android OS независимо от производителя на апарата.

Важно: Ъпдейтването на версията на операционната система се прави само от производителя на устройството и е индивидуано за всеки различен модел (това че е излязъл ъпдейт на Android OS до определена версия за някой модел не значи, че той става и за вашия телефон). Инсталирането на по-висока версия на операционната система преди официалния ъпдейт от производителя става чрез руутване на телефона и инсталиране на custom ROM, ако има такъв. Операцията крие рискове от повреда на телефона.

1.Инсталиране на програми (игри) – инсталирането на програми от маркета няма смисъл да го обяснявам, затова ще се спра на инсталирането на програми, които не са от маркета.
След като вече сте свалили .apk файла на програмата (това е изпълним файл, който отговаря на .exe при Windows), трябва да го качите на мемори картата на телефона (чрез bluetooth, USB, card reader). За да видите какво имате на мемори картата трябва да си качите от маркета някои файл мениджър (EStrong File Expolrer, ASTRO File Menager, Linda File Manager и много други). Инсталирането на файл мениджър е необходимо поради това, че в Android OS няма вграден такъв. Стартирате файл мениджър и намирате .apk файла на програмата, и цъкате върху него, след това потвърждавате и инсталацията е приключена.

1.1 Инсталиране на файлове без да имате File Manager на телефона - през browser-a на телефона, пишете - file:///sdcard/Explorer.apk като Explorer.apk е името на програмата (името трябва да е изписано правилно).

2.Деинсталиране на програми - прави се от Settings/Applications/Manage applications.
Програмите свалени от маркета могат да се деинсталират и директно от него от секцията Downloads.

3.Задаване на mp3 като рингтон (аларма или звук за предупреждение) – Има 2 начина за това:
1) Пускате си избраната песен през приложението Music натискате бутона Menu и от там Set as Ringtone.
Как да поставя мелодията за входящо обаждане, SMS или аларма? [/b]
В главната директория на картата памет се създава папка "media", в нея създавате други 4 папки: "alarms", "notifications" и "ringtones". Копирате си желаните мелодии в съответната папка, рестартирате телефона и мр3-ките ще се появят в списъка с мелодиите за звънене.

4.Инсталиране на програми на мемори картата – това не е възможно, приложенията се инсталират на вградената памет на телефона. Този проблем е решен в новата версия на Android OS – 2.2 Froyo.
Има вариант за инсталиране на приложенията на картата но това минава през руутване на телефона и инсталиране на custom ROM, който поддържа apps2sd. Има теми за това във форума, но това е процедура, която крие рискове.

5.Следене на трафика на мобилен интернет и спиране на мобилния нет при необходимост.
3G Watchdog (има я в маркета) е програма, с която можете да следите трафика който сте генерирали през мобилния интернет. Може да има разминаване между показанията на 3G Watchdog и фактурата на мобилния оператор, защото мобилните оператори имат минимално таксуване на трафика. Т.е. ако вие навъртите 550 КБ а минималното таксуване на оператора е на 1МБ, то тези 550КБ ще ви бъдат отчетени като 1МБ от мобилния оператор.
APNdroid, Toggle Data Widget (има ги в маркета) са програми, с които можете да спрете мобилния интернет.
При HTC Desire си има уиджет за това, намира се в Widget/Settings/Mobile Network.

6.Прехвърляне на номерата от сим картата на телефона- за да прехвърлите абонатите от сим картата отивате в приложението People (така се нарича указателя при HTC при другите производители може да е с друго име), след това бутона Menu и тогава Import/Export и импортвате от сим картата.
Ако искате контактите ви да са Google тип и да се синхронизират с пощата ви трябва да направите следната гимнастика:
1)People/Menu/View слагате тикче само на SIM.
2)People/Menu/Import/Export/Export to SD card.
3)Намирате xxx.vcf файла на SD картата и го качвате на компа.
4)Влизате си в гугъл акаунта през компа отивате на контакти и импортирате контактите си като давате път до въпросния vcf файл.
5)Синхронизирате си гугъл акаунта с телефона и всичките ви контакти ще бъдат гугъл тип.

7.Прехвърляне на номерата от телефона на сим картата- за това се изисква допълнителен софтуер, програмата се казва Contact2Sim и я има в маркета.
Има начин и без допълнителна програма, но само един по един (може да се ползва при добавяне на нов номер). Това става така влизате в приложението People цъкате върху номера който искате да прехвърлите после Menu/More/Save to SIM.

8. Защо алармата ми не звъни?
Навярно сте инсталирали task manager, който е настроен автоматично да убива процесите при изключване на дисплея (включително процеса, отговорен за часовника и алармата). Едното решение е да му кажете да игнорира процеса Clock и няма да има проблем. Другото (и по-доброто според много от професионалистите) е да изтриете task manager-а и да не го ползвате никога повече.

9. Защо не ми работи интернета?
а) Спрели сте го от настройките - Menu->Settings->Wireless and networks->Mobile networks и вижте дали е разрешено свързването към интернет.
б) Инсталирали сте програма, която променя името на точката за достъп до интернет (например APNDroid), която е применувала APN-a на нещо завършващо на apndroid. В същото меню отивате на Access Point Name и проверявате дали името съвпада с това, дадено ви от оператора (например за Мтел е inet-gprs.mtel.bg).

10. Въведох си х пъти грешно кода за отключване и сега ми иска gmail име и парола, но съм ги забравил! Какво да правя?
Единственото решение в този случай е да направите Hard reset на телефона - изтрива всички данни от паметта на телефона и го връща към фабричните настройки (така както сте го взели от магазина).
Ако искате да си запазите информацията на телефона направете един бекъп с програмата My Backup преди да направите Hard reset.

11. Как да прехвърля нещо от PC на телефона?
Свързвате с USB кабела и в горната лентичка на телефона се появява съобщение, че е бил свързан към компютър. Като дръпнете лентичката надолу натискате върху съобщението USB connected и изберете mount as disk drive.

12. Как да прехвърлям данни през bluetooth?
Прехвърлянето на данни работи само с ОС 2.1 и нагоре, така че проверете дали имате нужната версия. Ако версията ви е 1.6 или 1.5 няма да можете да пращате и получавате докато не получите ъпдейт.
NOTE: LG и Sony Ericsson са направили техни модификации на оригиналния 1.6 и при техните модели е възможен трансфера на данни през блутуут.

13.Как да изтрия прекия път от работния плот?
Дръжте пръста си върху желания етикет в продължение на няколко секунди, след това ще се появи кошче, в което можете да плъзнете нежелани етикет.

14.Как да извлечете инсталационния файл (. АПК) на приложения, инсталирани на устройството?
Ще трябва да инсталирате Astro файлов мениджър, стартирате го и отидете: "menu - tools -Application Manager/Backup" След това правите Backup на приложенията, които искате и готово..
Програмите ще бъдат записани на картата с памет в "backups/apps"

15.Как бързо да преминавате към други приложение?
Бързото преминаване става като задържите бутона: "Home"

16.Какво е Root и какви права ни дава?
16.1. Пълен контрол над вашата система
16.2. Позволява ви да промените системните файлове:
* Теми
* Стандартни приложения (карти, календар, часовник и т.н.)
*Recovery image
*Bootloader
16.3.Стартиране на потребителски приложения, които изискват по-голям контрол над системата.
* Както и други приложения, изискващи права за Root.
16.4. Архивиране на системата
* Можете да създадете папки на SD картата и копие на всички ваши инсталирани *. APK файлове
16.5. Можете да преместите кеша на (браузър / карти / Market-а), на SD картата
16.6. Позволява ви да инсталираните приложения на SD картата (по подразбиране се инсталират в паметта на телефона)
16.7. Рестартирайте устройството от терминала: su reboot

17. Как да изпращат или получават файлове чрез Bluetooth?
В версии на софтуера (Android 1.5-1.6), тази функция не се изпълнява, но за трансфер на файлове, можете да използвате програмите Bluex или Bluetooth File Transfer. Получаване и изпращане на файлове чрез Bluetooth работи само с версия 2.0 и по-горе.

18. Как да променя профила си в Google?
Отидете в "Настройки" - "Приложения" - "Управление приложения" - "Услуги Google" и изберете "Изчистване на данни"

19. Как да копираме контактите от SIM картата?
Отидете в "Контакти", след това натиснете клавиша "Меню" и изберете от менюто - "Импортиране на контакти".

20. Кой аудио и видео формати, подържа тази платформа?
Видео:
H.263, 3GPP (.3 GP), MPEG-4 (. Mp4), H.264, AVC, 3GPP (.3 GP), MPEG-4 (. Mp4), MPEG-4 SP, 3GPP (.3 GP)
Аудио:
MP3, AAC, AAC +, AAC-LC, AMR-NB, WMA, WAV, MIDI, REAL AUDIO, OGG.

21. Как да не загубите информация, при смяна на картата с памет?

Трябва да форматирате нова карта с памет (това е по-добре да го направите в телефона).Копирате цялото съдържание на старата карта на новата (това е най-добре да го направи на компютър), като, задавате да се показват скритите и защитени файлове. Готово сега вашият телефон ще работи както преди, но с различно количество памет.


[ Редактирано пт фев 22 2013, 05:51 ]
Най-отгоре
anatoliman
нд ное 06 2011, 08:05
Offline
съобщения: 2


Здравейте,каже те как да инсталирам Apps_Installer на телефона,защото ми излиза само картата като устройство на компа ми а телефона не?Качвам файла на телефона(картата)но не може да се намери после да го инстална.Помогнете че съм начинаещ със Аndroid-a.
Най-отгоре
beti777
нд ное 06 2011, 08:59

Offline
съобщения: 2


За да инсталирате .apk файл на телефона си е необходимо да имате file explorer, аз лично препоръчвам ASTRO (безплатен е, има го в маркета). Прехвърлете .apk файла на мемори картата и навигирайте до него с файловия експлорър, отворете го с опцията Open app manager -> Install.
Най-отгоре
anatoliman
нд ное 06 2011, 09:09
Offline
съобщения: 2


Да благодаря Ви,но какво се получава-файла на explorer-a е също с разширение .apk и не ми излиза никъде в телефона за да го инсталне и разпознае четох че трябва да имам програма Apps_Installer да но и тя с разширение apk.Явно нещо тънко ми се губи в целия процес:(
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum SystemВсичко за твоя GSM