Форуми

Всичко за твоя GSM | GSMzoneBG.com :: Форуми :: Всичко за телефоните - iPhone :: iPhone
<< Предишна тема | Следваща тема >>
iPhone - Основната Терминология   
Редактори:GSMzoneBG, Admin, xari, acmilan1899
Автор Отговор
VIP
сб яну 23 2010, 09:55

Offline
BMW Маниак
съобщения: 32Следващите редове, които ще прочетете са кратко описание на основните термини при работа с iPhone. Това е желателно да се знае от колкото се може повече хора, за да може при евентуални проблеми да се дават ясни и логични отговори. Ще ни улесните бе хора Четете. То четенето е знание. По този начин и общатата ви култура във iPhone общноста ще се повиши многократно (естествено визирам хората, които тепърва се сдобиват с телефона и навлизат в негови води). Това, което ще прочетете тук са основни термини. Ако има друго, което не ви е ясно може да питате в тази тема. Ще ви помоля само да не питате за щяло и нещяло, а само сериозни въпроси свързани със спечифични термини. Но стига съм писал излишно (да не ви изгубя интереса). Започваме

Activation - Активиране
Единственото нещо, което можете да направите след като си купите iPhone и го отворите е да се обадите на спешните номера 911 и 112. Това ви са единсвтените опции докато не активирате телефона към AT&T (или друг официален оператор). Ако използвате сим карта към официален оператор можете да си активирате телефона през iTunes; в друг случай, трябва да хакнете телефона за да можете да го активирате. Веднъж активиран той се превръща в iPod touch с камера и bluetooth и от тук на сетне можете да продължите с джайлбрейк и най-вероятно с отключване, за да може да използвате iPhone, с който оператор пожелаете.

Baseband - Бейзбенд
Бейзбенда контролира взаймодействието на телефонната част на iPhone и операционната система. Когато iPhone трябва да се обърне към клетките на оператора -- било то за разговори или данни -- всичко това минава през бейзбенда. Бейзбенда също така отговаря и за разпознаването на картата като валидна и за сигнала, който се появява точно до името на оператора. Когато отключите iPhone бейзбенда се модифицира по начин, който му позволява да комуникира с други мобилни оператори и безжични мрежи.

Bootloader - Буутлоудър
iPhone притежава два буутлоудъра. Единият е ARM Core Bootloader и взаймодейства с операционната система, другият е Baseband Bootloader. Буутлоудърите отговарят за правилното и успешно зареждане на iPhone. В зависимост от модела и датата на производство, iPhone може да бъде закупен с различни версии на бейзбенд буутлоудъра.

DFU Mode - DFU Режим
DFU означава Device Firmware Update. Ако правите рестор използвайки рековъри режим и получавате грешки или не можете да направите рестoра, DFU режима е вашето спасение. Когато вкарате iPhone в DFU режим той не зарежда OS преди опита за рестор. Натиснете Sleep/Wake и Home бутоните за 10сек. Точно преди нормално да видите лого на Apple, пуснете Sleep/Wake бутона и продължете да държите Home бутона докато iTunes засече iPhone в рековъри режим.
ЗАБЕЛЕЖКА**: Вкарването на телефона в този режим е много специфично и за това отброяването на времето е от голямо заначение, за това може да ви се наложат няколко опита. Ако успешно сте влезли в DFU режим, дисплейя на телефона ще бъде черен. Все едно телефона е изгасен.

Алтернативен метод:
1.Изключвате телефона.
2.Държите Power бутона за 2 сек.
3.Без да пускате Power бутона натискате Home бутона и даржите 10сек.
4.Пускате Power бутона без да пускате Home бутона и го даржите още 30 сек.

Firmware - Фирмуеър
Версията на фирмуеъра на телефона е подобна на версията на операционната система, която използвате на компютъра. Новите версии на фирмуеъра обикновенно добавят нови опции, поправят грешки и увеличават стабилноста на работа на телефона. В началото iPhone-ите се продаваха с версия 1.0.x.

Installer.app - Приложението Installer
Приложението Installer програмен мениджър благодарение на който може да инсталирате различни приложения. Това става чрез сваляне на инсталационните пакети през WiFi (безжична мрежа) или EDGE (което е огин скъпо). Installer-a поддържа инсталиране, ъпдейтване и ънинсталиране на приложения от множество сорсове (своеобразни хранилища, в които се помещават проложенията). С излизането на Firmware 3.0 разработчиците на приложението Installer (RiPDev) спират поддръжката и развитието на приложението.

Cydia.app - Приложението Cydia
Подобно на приложението Installer, Cydia е програмен мениджър за инсталиране на неофициални (неодобрени от Apple) приложения. Принципа на работа на Cydia е същия както на Installer. Приложението Cydia може да се ползва само от джейлбреакнати телефони, като обикновенно се инсталира по време на самата процедура по джейлбреак.

Jailbreak - джейлбрейк
Процеса по достигане (отключване) до главната файлова система на iPhone, позволяваща стартирането на неофициални приложения на телефона.

SpringBoard - спрингборд
SpringBoard е стандартно приложение управялащо основния екран на iPhone (представете си го като десктоп или главно меню).

OOB или OTB
Това служи за пояснение на това с каква версия на фирмуеъра вашият iPhone е излязал от завода - "Out of the Box". Например. Имате 1.1.2 OTB iPhone, което означава, че вашият iPhone е закупен с фирмуеър 1.1.2.

Recovery Mode - Рековъри режим
Ако искате да направите чист рестор, трябва да вкарате iPhone-а в рековъри режим. Задръжте Sleep/Wake и Home бутоните докато iPhone се рестартира. Когато видите логото на Apple, пуснете Sleep/Wake бутона и продължете да държите Home бутона докато видите логото на iTunes и usb кабел на екрана. Тогава можете да използвате iTunes, за да направите рестор на фирмуеъра.

Алтернатиен метод:
1.Изключвате телефона и го откачате от компютъра.
2.Натискате и държите Home бутона.
3.Докато държите Home бутона включвате кабела в телефона.

Secpack - Секпак
Secpack-а можете да си го представите като парола за достъп до буутлоудъра.

SDK - ЕсДиКей
SDK е абревиатурата за Software Development Kit и представлява софтуерна библиотека, която ви помага за разработването на различни приложения и опции. Apple официално пуснаха iPhone SDK, който представлява набор от инструменти благодарение, на които може да се създават приложения, които да работят на iPhone.

Unlock - Отключване
Когато отключите вашият iPhone той става готов за използване със всяка GSM сим карта. За момента Apple е ограничила използването на iPhone само до няколко оператора. iPhone-ът трябва да бъде отключен преди да можете да го използвате с която сим карта си пожелате.

Източник: -
Моля влезте във Вашия профил или се регистрирайте за да видите цялата публикация


[ Редактирано пн дек 12 2011, 12:09 ]
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum SystemВсичко за твоя GSM